Rabu, 25 Februari 2009

Kemajuan & kemunduran ,Borjuis Kaya & Proletariat Marhean ,Keadilan Insan Dan Sosial BHG 1

Kini aku menetap di sebuah kawasan yang terletak di pinggir bandaraya Kuala Lumpur. Sebuah kota yang kononnya megah dan hebat. Ada LRT, ERL, Lebuhraya-lebuhraya yang berselirat dan bangunan-bangunan yang besar dan tinggi. Aku yakin, keadaan dan kemajuan seperti ini tiada di Ipoh atau Alor Setar walaupun jaraknya hanya beberapa ratus kilometer, jika ada pun bandar lain yang mampu menandingi Kuala Lumpur dan kawasan Lembah Kelang, mungkin Pulau Pinang dan Johor Bahru, itu pun masih juga ketinggalan jauh. Tetapi dengan kemajuan Kuala Lumpur yang pesat, masih juga kita boleh menjumpai para fakir-fakir miskin yang tinggal di sini, pengemis juga masih ramai, apakah ini boleh dikatakan satu kemajuan?
Aku tinggal di sebuah kawasan perumahan flat usang, di belakang sana ada kawasan setinggan, di depan sana ada apartmen sederhana, dan di atas bukit sana ada kondominium mewah. Di atas sana juga ada Café tempat orang-orang berada bersantai, tetapi di kawasan bawah ini, beberapa ratus meter sahaja jaraknya hanya ada gerai-gerai makan yang kadang-kadangkala tikus berkeliaran lari, apakah ini takrif kemajuan? Di kawasan ini juga penuh dengan masalah sosial, tetapi aku lihat manusia-manusia di sini umpama tidak mempedulikannya, seolah-olah bahawa kerosakan sosial itu satu lambang kemajuan.

Mengapa pusat pentadbiran, kewangan, perindustrian, pendidikan, perdagangan, & pengangakutan kesemuanya dilonggokkan di kawasan sekitar Lembah Kelang? Aku agak hairan mengapa pihak yang berkuasa membiarkan ini terjadi. Bagaimana dengan kawasan-kawasan lain di Malaysia, aku rasa ini merupakan ketidak seimbangan sosial. Ini akan menimbulkan banyak penghijrahan rakyat dari kawasan lain ke kawasan Lembah Kelang hingga kawasan Lembah Kelang ini sudah tidak mampu diuruskan dengan baik lagi. Mengapa pihak berkuasa dilihat seperti tidak mampu untuk membahagi dan mengagihkan kekayaan Negara secara menyeluruh untuk sampai ke seluruh pelosok Negara dan kepada semua rakyat?
Negara kita ini kaya, tapi mungkin cara pembahagian kekayaan tidak adil atau sistemnya tidak betul atau akibat juga mungkin akibat ketirisan dan rasuah yang berleluasa. Saudara Anwar Ibrahim selalu mencanangkan mengapa pada tahun 70an dahulu, secara ekonominya Malaysia adalah standing dengan Korea Selatan dan Taiwan, tetapi kini mengapa kita talah jauh ketinggalan dengan mereka? Bukankah Taiwan banyak menghadapi pergolakkan politik dan Korea Selatan menghadapi perang saudara? Malaysia yang Allah kurniakan dengan Petroleum dan pelbagai lagi kekayaan hasil bumi, tetap tidak mampu menandingi Korea Selatan dan Taiwan yang kurang hasil bumu mereka, mengapa? Di mana kesilapan pihak yang menggariskan dasar ekonomi dan kewangan Negara?


Pendapatan

Jurang pendapatan antara rakyat di Negara ini juga amat luas jaraknya, bayangkanlah masih ada kilang-kilang yang memberikan pendapatan dibawah RM500.00 sebulan, tapi cuba kita tanya pula berepa pendapatan seorang pengurus di sebuah kilang yang sama juga, berlipat kali ganda pendapatannya, inilah yang tidak adil dan tidak islamik. Mereka dari golongan borjuis selalu member alas an bahawa ini terjadi akibat taraf pendidikan dan tanggungjawab kerja yang berbeza. Apakah mereka tidak terfikir bahawa pekerja bawahan golongan proleteriat marhaen juga adalah manusia yang juga mempunyai tanggungjawab lain dalam kehidupan. Sistem Kapitalis dan masyarakat liberal yang menjunjung konsep ini langsung tidak memikirkan konsep keadilan sosial. Oleh kerana itu Islam menekankan konsep keadilan insan untuk kebaikan semua pihak. Ini kerana jika terlalu banyak individu yang miskin, yang lahir daripada konsep ini, maka kerajaan terpaksa sedikit sebanyak terpaksa bertanggungjawab lebih terhadap mereka, dan ini melibatkan wang. Kerajaan terpaksa mengenakan cukai yang tinggi untuk menampung golongan bawahan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

blogger sempoi