Selasa, 19 Mei 2009

Pilihan raya adalah jihad bagi merubah mungkar

Penglibatan dan penyertaan para pengundi amat penting bagi menentukan corak pentadbiran negara yang lebih efisyen pada masa-masa akan datang dengan memilih calon yang lebih Islamik dalam segenap aspek kehidupan.

Pengundi yang berorientasikan ajaran Islam tidak akan merugikan undinya dengan memilih calon yang mensia-siakan peranan, tugas serta tanggungjawabnya sebagai wakil mereka, apatah lagi calon yang pernah disabitkan seperti dalam laporan akhbar terlibat dalam menerima atau memberi rasuah, dengan kata lain ia terkenal sebagai pengamal rasuah.

Mana-mana pengundi yang tersalah pilih calon yang bertanding dalam pilihan raya dengan memberi kemenangan mudah kepadanya, akan disoal di hadapan Allah pada hari akhirat mengapa bersekongkol dengan pihak yang menganiyai golongan yang tertindas, selepas pilihan raya, rakyat dibebankan dengan kenaikan harga minyak, tol, tarif air, mungkin juga eletrik dan sebagainya dengan pelbagai alasan yang tidak munasabah

Pengundi merupakan majikan (bos) ketika pilihan raya berlangsung

Allah SWT menjelaskan menerusi ayat 54 surah al-Zukhruf yang bermaksud : Maka Firaun mempengaruhi kaumnya (dengan perkataan itu) lalu mereka patuh kepadanya, kerana sesungguhnya mereka adalah kaum yang fasiq.

Jelas dari apa yang diungkapkan Allah dalam ayat di atas menunjukkan bahawa para pengundi diumpamakan Allah sebagai golongan yang fasiq jika masih terus meyokong, bersama-sama atau cenderung kepada golongan yang menggunakan pengaruh atau pangkat bagi memperdaya golongan yang diperintah.

Justeru, pengundi ibarat majikan kerana calon yang bertanding dalam pilihan raya menagih kerja daripada pengundi buat tempoh lima tahun, tetapi selepas menang, segala sumpahan janjinya terhadap pengundi diabaikan, malah pengundi diperbodoh-bodohkan. Mengapa pengundi mensia-siakan peluang dengan memilih calon yang tidak komited pada janji apatah lagi kepada Islam, mereka patut dihukum dengan tidak diberi peluang untuk terus berkuasa.

Mana janji-janji mereka untuk mendaulatkan agama Islam, sedangkan syiar-syaiarnya seperti surau dirobohkan, ke mana menghilang mereka yang dipilih oleh pengundi dengan membisu seribu bahasa, sedangkan pada masa yang sama penganut agama lain sanggup berdepan dengan pelbagai rintangan dan risiko. Di mana jati diri pemerintah yang beragama Islam dalam isu ini?

Pilihan raya adalah salah satu bentuk jihad bagi merubah mungkar

Menurut Setiausaha Agung Gerakan Islam Lubnan, Syeikh Faisal Molawi merangkap Pengerusi Majlis Fatwa Eropah menegaskan, bahawa penyertaan pengundi dalam memilih bakal pemimpin dalam pilihan raya adalah satu tindakan jihad.

Ini kerana apabila calon yang menang dari kalangan mereka yang berjiwa Islam, akan menggunakan pengaruh, peranan serta tanggungjawabnya bagi memberi khidmat kepada Islam, iaitu dengan menolak segala usaha pemerintah yang mahu meneruskan agenda mungkar seperti penganjuran program maksiat seperti Akademi Fantasia, konsert Jom Heboh, sehati berdansa, Raja lawak (lawaking), filem-filem yang jelas tersasar daripada ajaran Islam seperti Anak Halal, Gubra, Sepet, Akhirat, Cicakman dan lain-lain.

Walaupun usaha tersebut dianggap payah untuk dilakukan, kerana pemerintah yang ada telah menanam benih maksiat dalam jiwa dan sanubari khusunya golongan remaja yang disifatkan sebagai golongan yang akan memberi undi kepada mereka, namun segala itu adalah kerja Allah SWT yang tidak mustahil memenangkan golongan yang bercita-cita untuk mendaulatkan hukum al-Quran.

Sehubungan itu Allah menjelaskan menerusi ayat 7 surah Muhammad : Wahai orang-orang yang beriman, jika kamu tolong agama Allah maka Dia akan menolong kamu dan menetapkan pendirian kemu.

Penyertaan dalam pilihan raya dianggap jihad kerana mampu menahan/menyekat kerakusan pihak berkuasa yang telah menyimpang jauh dari amalan ajaran agama Islam, maka melakukan pembaikan/pengislahan itu menepati matlamat penyertaan dalam pilihan raya.

Justeru, menurut Syeikh Molawi lagi, mana-mana individu atau kumpulan atau kelompok Islam yang tidak mengikut serta dalam membuang undi bagi memenangkan calon-calon yang berjiwa Islam pada pilihan raya, adalah dianggap berdosa kerana seolah-olah mereka bersetuju dengan tindakan nagatif yang dilakukan oleh pemerintah yang sedia ada.
Tidak boleh dianggap ringan untuk membuang undi bagi mengalahkan golongan yang berorientasikan fahaman Sekular, Sosialis, Kapaitalis, Komunis dan lain-lain, kerana ia bercanggah dengan ajaran agama Islam.

Sesungguhnya hukum menyertai pilihan raya bukanlah kekal, ia boleh dimansuhkan jika yang memerintah itu kembali kepada proses pemilihan pucuk pimpinan seperti yang pernah dilakukan oleh para Khulafa� Rasyidun.

Tetapi perlu diingat, bahawa selagi Barisan Nasional memerintah dan berusaha untuk mengekalkan pemerintahan, sudah pasti ia akan kekalkan sistem pilihan raya atas alasan demokrasi, namun dari apa yang dapat dilihat, proses pilihan raya di Malaysia adalah tidak bebas, penuh dengan penipuan dan rasuah politik, di mana para pengundi disogok dengan pelbagai jenis rasuah bagi memenangkan calon-calon yang tidak bermaruah, hanya berjanji pada pilihan raya tetapi selepas berakhirnya pilihan raya, mereka tidak mengenal pengundi yang memenangkan mereka.

Tipu adalah satu dosa, sama ada ketika atau di luar pilihan raya

Sehubungan itu baginda Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : Berpeganglah kalian kepada kejujuran, karena itu akan membimbing kepada kebaikan, dan kebaikan itu akan membimbing ke syurga. Seseorang hamba yang berbuat jujur dan membiasakan sifat ini hingga dia dicatat di sisi Allah Taala sebagai seorang yang shiddiq (jujur). Berhati-hatilah kalian dari dusta,karena dusta itu akan membimbing kepada kejahatan, dan kejahatan itu akan membimbing ke neraka. Seseorang hamba yang berdusta dan membiasakannya hingga dicatat di sisi Allah Taala sebagai seorang pendusta. (Hadis Riwayat Al-Bukhari, Muslim, Ahmad, Abu Dawud, Malik, At-Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ad-Darimi, sedangkan lafadznya dari Muslim)

Justeru, berwaspadalah wahai pengundi-pengundi sekelian daripada termakan kata-kata manis calon yang memang mengamalkan sifat dusta, kerana ia tidak akan membawa rakyat kepada kebaikan, malah menempah kemarahan Allah SWT sekali gus tidak mendapat tempat di sisi-Nya pada hari kiamat.

Ustaz Zainudin Hashim

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

blogger sempoi