Isnin, 27 Disember 2010

Gunakan Dinar Emas sebagai Mas Kahwin ..ManthopDINAR EMAS KELANTAN

Dinar Emas Kelantan dijadikan sebahagian dari mas kahwin dalam Majlis Nikah Perdana 2010 Peringkat Negeri Kelantan

Seramai 100 pasangan dinikahkan secara beramai-ramai di dalam majlis  anjuran kerajaan negeri Kelantan tersebut secara percuma  dengan segala kos ditanggung oleh kerajaan negeri kelantan.Majlis diadakan di PUTIK, Pengkalan Chepa, Kelantan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan, Wan Ubaidah Omar berkata, program berkenaan berkenaan diadakan lebih berbentuk kebajikan bagi membantu golongan belia dan beliawanis berkahwin.Kerajaan negeri Kelantan telah memperuntukkan pemberian wang dinar kelantan bernilai RM700 dan wang tunai RM500 untuk setiap pasangan.

“Peruntukan itu termasuk membiayai mas kahwin, jamuan dan peralatan perkahwinan.

Seramai 100 pasangan  mengambil bahagian pada program itu yang  dirasmikan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

Majlis Nikah Perdana 2010 dihadiri oleh ribuan pengunjung dan sanak saudara pengantin dari seluruh Malaysia.

Antara yang menarik, ada pengantin yang baru memeluk islam dari kalangan orang asal dan OKU

Kenduri rakyat turut diadakan di perkarangan PUTIK sempena Majlis Nikah Perdana 2010 tersebut.
(Kata Tuan Guru, "Saya berkahwin pada tahun 1962 dengan maskahwin sebanyak RM100, alhamdulillah kekal hingga ke hari ini. Untuk anak-anak saya, saya letakkan harga maskahwin tidak melebihin RM1000. Pesan saya, janganlah letakkan maskahwin yang tinggi menyebabkan urusan perkahwinan menjadi sukar...")
Alhamdulillah, 'kesakitan' dan kesusahan akibat bahana kenaikan harga barang (oleh kerajaan BN) terubat sedikit dengan bantuan ikhlas kerajaan negeri Kelantan kpd pasangan yang mahu membina rumah tangga...  sumber


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi