Isnin, 6 Jun 2011

Mohamad Sabu mahu lebih aktif dalam Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR, 4 JUN – PAS tidak akan mengubah dasar, prinsip dan ideologi, hanya perlu mengubah suai pendekatan-pendekatan tertentu bagi memenuhi keperluan rakyat.
Timbalan Presiden PAS yang baru dipilih Mohamad Sabu berkata kemenangannya dalam pemilihan pada mukmatar parti ke-57 di sini tidak akan membawa sebarang perubahan kepada dasar-dasas PAS.
“Cuma gerak kerja sahaja akan diubah,” katanya, merujuk kepada kemungkinan perubahan-perubahan yang akan dilaksanakan di peringkat biro-biro parti.
Beliau berjanji akan menggunakan kedudukannya sebagai timbalan presiden untuk memenuhi harapan orang ramai termasuk kaum-kaum bukan Melayu dan bukan Muslim terhadap PAS dan Pakatan Rakyat untuk memantapkan perjuangan rakyat.
Beliau juga mahu menambah usaha dan peranannya dalam Pakatan Rakyat serta para NGO yang seangkatan dengannya bagi memastikan kejayaan usaha PAS membentuk negara berkebajikan bersama Pakatan Rakyat di samping menentang UMNO dan Barisan Nasional.
Pemimpin PAS yang berusia 56 tahun itu menang setelah menewaskan penyandang Nasharudin Mat Isa dan seorang lagi pencabar Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Demokrasi dan Mobilisasi PAS Pusat berharap dapat membantu PAS dalam kerjasama dengan Pakatan Rakyat untuk menarik sokongan orang ramai khususnya bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.
Mohamad juga yakin keputusan para pewakilan muktamar PAS bukan sahaja tidak menjejaskan perpaduan yang terjalin dalam parti, malah ia mampu membawa PAS jauh lebih maju.
Beliau juga menyifatkan kemenangannya sebagai kecenderungan perwakilan memilih calon-calon yang lebih kerap terlibat dengan aktivisme dan program-program kemasyarakatan.
Menurutnya, walau pun tidak semua calon yang gigih dalam aktivisme menang, perwakilan mungkin memilih calon-calon yang mereka anggap lebih dekat dengan orang ramai, terutamanya dalam menghadapi kemungkinan pilihan raya umum diadakan dalam masa yang teredekat ini.
Walau pun sering ditekan pihak berkuasa berikutan aktivisme beliau dalam pelbagai isu rakyat serta diperlekehkan oleh media arus perdana milik UMNO, Mohamad amat popular di kalangan semua kaum.
Beliau yang pernah ditahan tanpa bicara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atas perjuangan membantu rakyat, juga popular di kalangan rakan-rakan dalam Pakatan dengan kata-katanya: “Kalau PAS keluar Pakatan Rakyat, BN akan memerintah sehingga hari kiamat”.
Pendirian sedemikian juga menyebabkan Mohamad sering menjadi sasaran pemimpin dan penyokong tegar UMNO serta media-media milik parti pemerintah itu. –sumber

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi