Ahad, 25 Oktober 2009

Politik dan Agama ...siapa zalim


Almarhum Profesor Dr. Hamka dalam salah sebuah bukunya Tafsir Al Azhar ada menulis bahawa “barangsiapa umat Islam yang mengatakan bahawa agama dan politik itu mesti dipisahkan atau tidak ada kaitan, maka mereka jatuh kufur dengan sekufur-kufurnya”. Ulama terkenal Dr Yusof Al Qardawi pula pernah menyatakan dalam bukunya bahawa barangsiapa memisahkan agama dengan politik atau mengatakan agama dan politik tidak boleh dicampuradukan, maka dia jadi sesat.

Sebagai seorang Islam yang beriman, adalah wajib untuk meyakini bahawa apa saja yang kita lakukan di dunia ini samada yang sekecil-kecilnya atau sebesar-besarnya akan ditanya oleh Allah di akhirat kelak. Ini termasuk dalam urusan mentadbir Negeri atau Negara, dalam soal memilih pemimpin atau ketua adalah merupakan persoalan yang amat besar yang wajib akan ditanya oleh Allah kelak.

Dalam memilih pemimpin atau ketua, Allah dan rasul telah memberi amaran supaya memilihnya dari kalangan orang yang berilmu dengan ilmu Tauhid, Fekah dan sekurang-kurangnya ada asas Tasawuf. Orang yang beriman dan benar-benar takut dengan ancaman dan azab Allah. Dalam urusan mentadbir negeri atau Negara, memegang amanah rakyat pula setiap sesuatu yang hendak dilakukan mestilah dirujuk dahulu kepada agama samada ianya itu bercanggah atau tidak dengan syariat Allah. Dalam mentadbir, agama mestilah dijadikan sebagai pengawal dan rujukan dalam semua tindakan.

Sekiranya seseorang pemimpin atau ketua itu ingin mengambil atau menerima rasuah, dia merasakan dalam agama adalah haram, berdosa dan akan diazab oleh Allah kelak, maka dia tidak akan melakukanya. Menguatkuasakan undang-undang, seorang pemimpin yang beriman akan melihat apakah hukuman atau undang-undang yang hendak dilaksanakan itu bertepatan dan tidak bercanggah dengan ajaran Nabi dan Quran, jika didapati bercanggah, dia tidak akan sanggup melaksanakanya kerana akan ditanya dan diazab oleh Allah kelak.

Apabila berdepan dengan rakyat, ketua atau pemimpin yang beriman tidak akan berani menipu, mungkir janji apatahlagi untuk merompak harta rakya, merampas tanah rakyat atau merobohkan rumah rakyat secara paksa kerana mereka tahu ini bercanggah dengan ajaran Islam. Apabila hendak diluluskan lesen atau membina kilang arak, tempat judi dan tempat maksiat, mereka secara tegas akan menolaknya kerana mereka akan ditanya nanti.

Inilah yang dikatakan Islam dan agama itu tidak boleh dipisahkan walau dalam apa situasi sekali pun. Seandainya agama dipinggirkan dalam urusan mentadbir Negara atau perjuangan jemaah atau parti, maka mereka akan melakukan apa saja tanpa mengira dosa atau pahala, samada untuk terima rasuah, berzina, berjudi, mendapat kuasa secara menipu dalam pilihanraya dan sebagainya. Maka ianya tidak ada bezanya dengan amalan agama Kristian yang menetapkan bahawa puak gereja dengan urusan mereka tanpa boleh mengganggu atau menegur golongan pemerintah dan begitulah sebaliknya.

Dan inilah yang berlaku dalam UMNO dan pentadbiran negeri atau Negara yang dikuasai oleh UMNO. Maka tidak pelik dengan kenyataan Tuan Guru Nik Aziz bahawa Islam ala UMNO tidak akan dapat masuk syurga, bagi penulis pula nak cium bau syurga pun UMNO ni tak layak. Kalaulah asas dan kepercayaan mereka bahawa agama dan politik mesti dipisahkan itu sudah dinyatakan kufur dan sesat oleh Dr Hamk dan Doktor Yusof Qardawi, nak masuk macamana ke syurga? Perjuangan dan dasar pentadbiran mereka selari dengan ajaran kristian, nak bau syurga macamana? UMNO larang dalam masjid, dalam khutbah Jumaat membicarakan persoalan politik, pentadbiran negeri atau Negara, cara memilih pemimpin dengan alasan itu politik, apakah mereka lupa semua ini tertulis dalam Quran dan dalam Hadis Nabi, jadi bagaimana ianya dikatakan tidak boleh dibicarakan dalam rumah Allah? Kalau begitu hendak dibicarakan dimana? Di kelab dangdut? di bar? Atau dimeja judi? Yang sebenarnya UMNO tidak suka dengan ayat-ayat Allah yang dibacakan dalam masjid dan khutbah-khutbah Jumaat kerana ia dianggap menyusahkan dan menghalang pergerakan mereka yang sentiasa ingin melanggar perintah Allah itu. Maka jelaslah bahawa UMNO itu kufur dans esat. Barangsiapa yang menyokong dan mempertahankan UMNO juga termasuk puak kufur dan sesat tak kiranya mereka itu mufti, ustaz atau Yang Di Pertua majlis Agama negeri sekali pun atau pun hafiz.

Cara halus yang digunakan oleh UMNO untuk menyesatkan aqidah umat Islam ialah dengan menuduh dan membuat fitnah kononya PAS menggunakan masjid dan khutbah Jumaat untuk berpolitik yang kononya juga salah dari ajaran Islam. Apabila ditanya apakah politik salah yang dibuat oleh PAS itu? UMNO tak dapat jawab. UMNO memang mahu melihat umat Islam jahil dan buta agama, buta syariat dan buta melihat mana yang benar dan mana yang salah dari pandangan Islam kerana dengan ini rakyat yang jahil dan buta hati akan terus menyokong UMNO dan akan tetap mempertahankan UMNO kononya apa yang UMNO buat tidak salah dari ajaran Islam sedangkan apa yang berlaku ialah UMNO melaksanakan apa yang dituntut oleh syaitan.

Ingatlah, Nabi tidak pernah berjuang untuk bangsanya tetapi berjuang untuk Islam. Maka mana-mana penganut Islam akan beruasaha mempertahankan agama, aqidah serta syariat Allah dan dalama masa yang sama golongan bukan Islam dilindungi dan diberikan hak-hak yang sepatutnya mereka berhak tanpa sebarang penindasan dan kezaliman. UMNO pula bukan saja Islam tercemar dan dipersenakan oleh mereka, malahan bangsa Melayu pun mereka tindas, tipu dan hina. Oleh itu teruskan perjuangan untuk menjatuhkan UMNO sehingga kiamat agar ramai umat Islam dapat diselamatkan aqidah mereka dan ramai rakyat tanpa mengira kaum dan agama dapat diselamatkan dari kezaliman dan penipuan UMNO yang sesat dan kufur itu.

Tok Janggut
Terengganu Darul Runtuh.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi