Selasa, 22 Disember 2009

Tahukah anda bagaimana penciptaan Adam..?Penciptaan Adam

Penciptaan Adam diriwayatkan sebagai satu daripada ciptaan Allah yang paling hebat atau paling disebut-sebut oleh makhluk Allah yang lain. Peristiwa tersebut disebut dalam al-Qur'an apabila para malaikat mempersoalkankejadi an (manusia) sebagai khalifah atau pengganti di bumi.

"Ketika Allah berfirman kepada malaikat:Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya(tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhankami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu? . Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya." (2:30)

Ciptaan dari tanah

Allah telah memerintahkan MalaikatJibril turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanah sebagai bahan untuk menjadikan Adam. Walaubagaimanapun, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil malah bersumpah dengan nama Allah yang dia tidak rela untuk menyerahkannya kerana kebimbangannya seperti yang dibimbangkan oleh para malaikat.

Jibril kembali setelah mendengar sumpah tersebut lalu Allah mengutuskan pula MalaikatMikail dan kemudiannya MalaikatIsrafil tetapi kedua-duanya juga tidak berdaya hendak berbuat apa-apa akibat sumpah yang dibuat oleh bumi.Maka, Allah memerintahkan MalaikatIzrail untuk melakukan tugas tersebut dan menggesa agar tidak berundur walaupun bumi bersumpah kerana tugas tersebut dijalankan atas perintah dan nama Tuhan.

Maka,Izrail turun ke bumi dan mengatakan yang kedatangannya adalah atas perintah Allah dan memberi amaran kepada bumi untuk tidak membantah yang memungkinkan bumi menderhaka kepada Allah. Menurut Ibnu Abbas, tanah bumi dan syurga digunakan untuk dijadikan bahan mencipta Adam. Tanah tersebut adalah:

§ Tanah Baitulmuqaddis - kepala sebagai tempat kemuliaan untuk diletakkan otak dan akal.

§ Tanah Bukit Tursina (Mesir) - telinga sebagai tempat mendengar dan menerima nasihat.

§ Tanah Iraq - dahi sebagai tempat sujud kepada Allah.

§ Tanah Aden (Yaman) - muka sebagai tempat berhias dan kecantikan.

§ Tanah telaga Al-Kautsar - mata sebagai tempat menarik perhatian.

§ Tanah Al-Kautsar - gigi sebagai tempat memanis-manis.

§ Tanah Kaabah(Makkah) - tangan kanan sebagai tempat mencari nafkah dan bekerjasama.

§ Tanah Paris (Perancis) -tangan kiri sebagai anggota untuk melakukan istinjak.

§ Tanah Khurasan (Iran) - perut sebagai tempat berlapar.

§ Tanah Babylon (Iraq) - kelamin sebagaiorgan seks dan tempat bernafsu serta godaan syaitan.

§ Tanah Tursina (Mesir) - tulang sebagai peneguh manusia.

§ Tanah India - kaki sebagai anggota berdiri dan berjalan.

§ Tanah Firdaus (Syurga) - hati sebagai tempat keyakinan, keimanan,dan kemahuan.

§ Tanah Taif (Arab Saudi)- lidah sebagai tempat untuk mengucapkan syahadah,syukur dan doa.

Penyempurnaan

TubuhAdam mempunyai sembilan rongga atau liang. Tujuh liang di kepala dan dua dibawah badan iaitu dua mata, dua telinga, dua hidung, satu mulut, satu dubur dan satu uretra. Lima pancaindera dilengkapkan dengan anggota tertentu seperti mata untuk penglihatan, telinga untuk pendengaran, hidung untuk pengesanan bauan,lidah untuk perasa seperti masam, masin, manis dan pahit dan kulit untuk sentuhan bagi panas, sejuk, tekanan,kelikatan dan sakit.

Ketika Allah menjadikan tubuh Adam, tanah dicampurkan dengan air tawar, masin dan hanyir beserta api dan angin. Kemudian Allah resapkan Nur ke dalam tubuh Adam dengan pelbagai "sifat". Lalu tubuh Adam digenggam dengan genggaman Jabarut dan diletakkan di dalam Alam Malakut. Tanah itu dicampurkan lagi dengan istilah wangian dan ramuan dari Nur-Sifat Allah dan dirasmi dengan "Bahrul Uluhiyah". Kemudian, tubuh tersebut dibenam dalam "Kudral 'Izzah" iaitu sifat "Jalan dan Jammal" lalu disempurnakan tubuh tersebut.

Waktukejadian manusia tidak disebut berapa lama walaupun melalui apa cara perhitungan sekalipun seperti dalam al-Quran: "Bukankah telah berlalu kepada manusia satu ketika dari masa (yang beredar), sedang dia (masih belum wujud lagidan) tidak menjadi sesuatu benda yang disebut-sebut. .." (76:1)

Menurut keterangan ulama, tubuh Adam diselubungi dalam tempoh 120 tahun, 40 tahun ditanah yang kering, 40 tahun di tanah yang basah dan 40 tahun di tanah yang hitam dan berbau. Dari situ, Allah ubah tubuh Adam dengan rupa kemuliaan dan tertutuplah dari rupa hakikatnya. Kerana proses kejadian itu yang melalui peringkat yang "kotor", tidak hairan Malaikat dan Iblis memandang rendah akan kejadian manusia yang dicipta dari tanah.

Kemasukan roh

Roh diperintah Allah untuk memasuki jasad Adam tetapi seperti makhluk lain, roh juga enggan, malas dan segan kerana jasad yang seperti batu. Dikatakan roh berlegar-legar mengelilingi jasad Adam sambil disaksikan malaikat. Kemudian,Allah memerintahkan MalaikatIzrail memaksa roh memasuki tubuh tersebut masuk ke dalam tubuh Adam. Iame masukkannya ke dalam tubuh dan roh secara perlahan-lahan masuk hingga kekepalanya yang mengambil masa 200 tahun. Setelah meresapi ke kepala Adam, makaberfungsilah otak dan tersusunlah urat saraf dengan sempurna. Lalu, terjadilah mata dan terus terbuka melihat tubuhnya yang masihkeras dan malaikat di sekelilingnya. Telinga mulai berfungsi dan didengarnya kalimah tasbih para malaikat. Apabila roh tiba kehidung, lalu ia bersin dan mulutnya juga terbuka. Allah mengajarkan kalimah"Alhamdulillah" yang merupakan kalimah pertama diucapkan Adamdan Allah sendiri yang membalasnya.

Kemudian,roh tiba ke dadanya lalu Adam berkeinginan untuk bangun padahal tubuhnya yangbawah masih keras membatu. Ketika itu ditunjukkan sifat manusia yang terburu-buru. Ketika roh sampai di perut, maka organ dalam dan perut tersusun sempurna dansaat itu Adam mula merasakan lapar. Akhirnya, roh meresap ke seluruh tubuhAdam, tangan dan kaki dan berfungsilah dengan sempurna segala darah daging,tulang, urat saraf dan kulit. Menurut riwayat, kulit Adam amat baik ketika itu berbanding kulit manusia di kini dan warnanya masih dapat dilihat di kuku sebagai peringatan kepada keturunan manusia.

Denganitu, sempurnalah sudah kejadian manusia pertama dan Adam digelar sebagai"Abul Basyar" iaitu Bapa Manusia. Walau bagaimanapun, hanya Nabi Muhammad s.a.w. mendapat gelaran "Abul Ruh"atau "Abul Arwah" iaitu Bapa segala Roh.

Kajian sains

Kajian sains telah menunjukkan bahawa unsur kimia pada tubuh manusia terdiri daripada unsur yang terdapat pada tanah. Nisbah unsur yang terdapat di dalam badan juga memberikan kesesuaian dalam sifat dan fungsi anggota setiap bahagian manusia. Antaranya unsur yang didapati adalah:

§ Karbon

§ Oksigen

§ Hidrogen

§ Fosforus

§ Sulfur

§ Azote

§ Kalsium

§ Kalium

§ Natrium

§ Klorat

§ Magnesium

§ Ferum

§ Manganese

§ Kuprum

§ Iodin

§ Klorin

§ Kobalt

§ Zink

§ Silikon

§ Alumunium

§ Molebdenum

§ Boron

§ Vanadium

§ Selenium

§ Kromium

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi