Rabu, 13 Julai 2011

Akhbar bahasa Cina dikecam kerana prejudis terhadap perhimpunan BERSIH

Semalam, Timbalan Presiden MCA, Liow Tiong Lai yang menafikan "gas pemedih mata ditembak ke dalam perkarangan hospital Tung Shin", kini merasai "malapetaka" yang disebabkan kenyataan beliau.  Malah, warga internet membanjiri laman diri-nya dengan cemuhan, kritikan, maki hamun, mendesak beliau menjawab setelah ditampalkan gambar, klip video yang jelas menunjukkan gas pemedih mata ditembak ke dalam perkarangan hospital.

Liow Tiong Lai mempertahankan tindakan polis, bahawa tiada gas pemedih mata yang ditembak ke dalam hospital, menyebut kemungkinan ia ditiup angin ke dalam kawasan itu, dalam satu sidang media semalam.  Malah, apabila diminta untuk mengulas tindakan anggota polis  menyerbu ke dalam hospital untuk menangkap orang, beliau berkata polis membawa peserta demonstrasi yang tercedera untuk dirawat di hospital.

Kenyataan ini mengundang kemarahan dari warga internet, yang berada di tempat kejadian semasa FRU menyuraikan peserta demonstrasi.  Malah, Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor mengeluarkan kenyataan semalam, dengan tajuk "Berbohong bukan budaya kita", menuntut Ketua Polis Negara memohon maaf secara terbuka, kerana gambar dan klip video yang dirakam jelas menunjukkan gas pemedih mata ditembak ke dalam perkarangan hospital.

Sebelum ini, lebih 10,000 warga internet menyokong satu page memboikot China Press, kerana membubuh tajuk pada muka surat depan di akhbar tersebut, yang ditafsirkan sebagai "mempersalahkan peserta perhimpunan kerana kekecohan yang berlaku".  Ramai warga internet kaum Cina yang turun ke jalan raya kali ini, menyaksikan dengan mata sendiri bagaimana kekerasan digunakan polis untuk menyuraikan perhimpunan aman BERSIH 2.0.


*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi