Jumaat, 29 Julai 2011

Datuk Ni Dah Bersara.. Siapa Nak Umum Tarikh Puasa dan Raya Tahun ni?


"Mantan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, Y.M. Engku Tan Sri Dato Sri Ibrahim bin Engku Ngah, wajah yang tidak asing lagi setiap kali tiba saat pengumuman tarikh puasa dan hari raya di kaca TV. Beliau telah mula melaksanakan tanggungjawab tersebut sejak Januari 1989. Sememangnya aku membesar dengan muka 'atuk' ni setiap kali menjelang Ramadhan dan Hari Raya.

Akan tetapi, 'Datuk' ni telah pun bersara pada Januari 2011 yang lepas. Ini bermakna, puasa dan raya tahun ni, kita tidak akan dapat melihat lagi kelibat beliau di kaca TV. Dan kita semua bakal melihat muka baru pula setelah saban tahun melihat wajah yang sama.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang dilantik menggantikan 'atuk' tu adalah Y.Bhg. Datuk Syed Danial bin Syed Ahmad. Di bawah ini adalah gambar-gambar eksklusif beliau. Agak sukar untuk meng'google' gambar beliau. Mungkin kerana beliau masih baru dan belum dikenali ramai.

p/s : tidak kisahla siapa pun yang isytihar.. puasa tetap kena puasa.. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi