Khamis, 28 Julai 2011

PM Turki kurangkan hubungan dengan Israel jika enggan minta maaf

Rabu, 27/07/2011 - Akhbar Turki, Hurriyet melaporkan bahawa Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan berkata beliau akan menggunakan Pelan “B” jika usaha baru-baru ini bagi mendapatkan permohonan maaf dari Israel gagal. Erdogan mengancam untuk terus melemahkan hubungan yang sudah retak dengan Israel dengan mengurangkan lagi wakil diplomatik Turki di Tel Aviv berikutan Israel menolak untuk meminta maaf atas serangan maut tentera laut mereka ka atas kapal Turki- Mavi Marmara, membayar pampasan kepada keluarga mereka yang mati dalam serangan serta membatalkan sekatan ke atas Semenanjung Gaza.

Sembilan rakyat Turki terbunuh dalam serangan terhadap kapal itu dalam usaha untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan yang sangat diperlukan berikutan sekatan unilateral Israel ke atas Semenanjung Gaza.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi