Ahad, 1 November 2009

Manifesto Terbaru Pakatan Rakyat Negeri Perak - Nizar Nizar Nizar

Selain mengekalkan polisi semasa masih menguasai kerajaan dulu, PR jugak menjanjikan beberapa perkara baru untuk rakyat.

1. Mengembalikan pilihanraya peringkat Kerajaan Tempatan yang dah dihentikan 44 tahun sejak 1965 yang akan dijalankan secara berperingkat-peringkat.
2. Menyediakan Tabung Kebajikan Negeri digandakan dari RM12 billion kepada RM24billion.
3. Petugas mashid di Perak akan lebih diiktiraf dan kebajikan mereka akan diperbaiki.
4. Untuk masyarakat India, Yayasan India Perak akan diujudkan dibawah Yayasan Perak dengan peruntukan RM5juta untuk membantu golongan miskin.
5. Akan menambahbaik kebajikan untuk rakyat seperti diujudkan dana untuk ibu tunggal dan warga tua, biasiswa untuk pelajar yang memasuki universiti awam, peruntukan untuk rumah ibadat dan tanah perkuburan Hndu, Buggha dan Kristian selain dari Islam.
6. Akan menggezetkan plot tanah untuk sekolah semua aliran di seluruh negeri untuk menyelesaikan masalah kelas yang terlalu padat di bandar.
7. Akan melaburkan lebih RM500juta untuk menarik pelabur asing.
8. Untuk mengurangkan beban kepada peniaga, PR akan mengamalkan polisi lesan tiga tahun percuma untuk semua peniaga dan enam bulan pengecualian sewa untuk gerai dari kerajaan tempatan.
9. Selain itu Kerajaan PR juga akan antara lain memberikan taraf pegangan bebas dengan 80% diskaun keatas premium untuk semua 369 kampung tersusun dan 134 kampung baru, taraf 99 tahun kepada tanah industri,
10. Air percuma untuk golongan miskin tegar
11. Memperbaiki sistem pengangkutan awam melalui pengubahsuaian lapangan terbang, sistem letak kereta "satu negeri satu kupon", untuk semua 15 kerajaan tempatan di Perak.
12. Pilihanraya ketua kampung di semua 817 kampung Melayu dan 134 kampung baru.
13. Peruntukan tetap 1,000ha tanah untuk sekolah agama.

Malaysian Insider


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi