Ahad, 1 November 2009

Nizar Pimpin Pakatan Rakyat? Kalau Betul Aku Sokong!!! :- Zambry & Najib Altantuya

Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berpotensi untuk memimpin Pakatan Rakyat pada masa depan berdasarkan peranannya menjadi penyatu dan mampu mendekati pelbagai kaum di Perak.

Pandangan ini dikemukakan pensyarah politik dari Universiti Malaya, Amer Saifude Ghazali dalam satu wawancara Harakahdaily dengannya baru-baru ini.

Mengulas kes yang dihadapi Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pergolakan yang melanda Parti Keadilan Rakyat yang memiliki jumlah kerusi terbanyak dalam kalangan parti-parti Pakatan Rakyat, beliau berpendapat PR perlu bersedia menerima pemimpin lain untuk memimpin pakatan itu.


Pakatan Rakyat perlu ada pemimpin pelapis yang boleh diterima semua kaum dan parti," kata akademik yang terlibat mengkaji setiap pilihan raya kecil selepas Pilihan Raya Umum ke-12 lalu itu.

Banyak pihak mula bersedia menghadapi kemungkinan PR memerlukan seorang pemimpin baharu sekiranya Anwar disabitkan bersalah dalam kes mahkamah yang sedang dihadapi.

Perkembangan melibatkan penarikan diri Datuk Zaid Ibrahim - yang disebut-sebut sebagai bakal menjadi salah seorang penggerak utama PR sekiranya berjaya didaftarkan secara rasmi - daripada aktiviti PKR juga telah membawa tumpuan ramai kepada masa depan pakatan itu yang dilihat ketandusan pemimpin masa depan.

"Kebolehan beliau berkomunikasi dengan baik dengan kaum Cina terutamanya menjadikan Nizar individu yang boleh berperanan sebagai penyatu dalam Pakatan Rakyat," kata Amer mengulas kelebihan yang dimiliki Nizar.

Nizar dipilih sebagai menteri besar oleh PR berdasarkan undang-undang negeri walaupun PAS memiliki jumlah kerusi paling kecil di Perak, sebanyak hanya enam kerusi berbanding 18 diperolehi DAP dan tujuh dimenangi PKR dalam pilihan raya umum pada Mac 2008.

Nizar dan kerajaan PR Perak dijatuhkan oleh Barisan Nasional ekoran tindakan tiga Adun PR yang keluar parti dan mengalihkan sokongan kepada BN.

Dalam pilihan raya Parlimen Bukit Gantang yang diadakan April lalu, Nizar memenangi kerusi parlimen itu dengan majoriti 2,789 undi menewaskan calon BN, Ismail Saffian.

Pilihan raya kecil itu dilihat sebagai referendum rakyat Perak terhadap siapa yang sepatutnya memimpin negeri itu selepas BN mengambil alih kerajaan negeri pada Februari lalu.

Pakatan Rakyat Selangor

Mengulas krisis PR di negeri Selangor, beliau berpendapat tindakan exco kerajaan negeri Datuk Dr Hassan Ali bersuara mengkritik tindakan jawatankuasa pilihan khas mengenai keupayaan, kebertanggungjawaban dan ketelusan Dewan Undangan Negeri Selangor terhadap penjawat awam yang didakwa dimalukan ada kewajarannya, walaupun cara pesuruhjaya PAS Selangor itu mengutarakan kritikan itu dipersoalkan.

"Apabila penjawat awam terguris akibat tindakan kerajaan, kerajaan itu boleh terjejas," kata Amer sambil menegaskan bilangan pekerja kerajaan yang ramai mampu memberi kesan dalam pilihan raya.

Tindakan Selcat terhadap beberapa penjawat awam dalam siasatannya disamakan oleh sesetengah pihak dengan tindakan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo yang menyampaikan penyapu sebagai tindakan simbolik mengkritik kelemahan perkhidmatan pihak terbabit.

Tindakan itu dilihat sebagai salah satu pencetus kepada penolakan sejumlah besar penjawat awam terhadap pentadbiran Khir di Selangor.

Menurut pensyarah politik itu lagi, kerajaan perlu menjaga hati penjawat awam kerana kerjasama mereka sangat diperlukan dalam pentadbiran negeri. -harakahdaily


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi