Khamis, 19 November 2009

Wang KWSP untuk pelaburan -info

Bermula 1 Februari, anda boleh membuat pengeluaran untuk pelaburan ke dalam amanah saham menurut cara pengiraan kelayakan yang terbaru. Berbanding sebelum ini, anda hanya layak membuat pelaburan jika telah mempunyai sekurang-kurangnya RM 50,000 di dalam Akaun 1. Tetapi sekarang anda layak untuk melabur jika telah mencapai had minimum simpanan asas dalam Akaun 1 yang telah ditetapkan mengikut umur, tanpa perlu menunggu hingga jumlah mencapai RM 50,000.

Jadual di bawah menunjukkan had minimum simpanan asas mengikut umur. Had minimum simpanan asas ini bermaksud jumlah simpanan minimum yang perlu dikekalkan dalam Akaun 1, setelah anda membuat pengeluaran.Asas pengiraan untuk pengiraan pengeluaraan adalah:

Jumlah yang boleh dikeluarkan = (Jumlah dalam Akaun 1 - Had minimum asas mengikut umur) x 20%

Contohnya Ali, berumur 25 tahun dan mempunyai RM 14,000 dalam Akaun 1, akan layak mengeluarkan sebanyak:

= (RM 14,000 - RM 9,000) x 20%

= RM 9,000 x 20%

= RM 1,000

= bermakna Ali layak untuk mengeluarkan RM 1,000 untuk pelaburan.

Penerangan lebih lanjut boleh didapati daripada link KWSP dibawah :

http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2news&pg=bm…

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi