Isnin, 2 November 2009

Pembubaran Dun Perak: BN akan menang jika PR tak ambil perhatian!

Daftar pemilih suku ketiga tahun 2009 sudah dibentangkan di Perak. Tahu berapa yang didaftarkan? lebih 35 000. Kenapa banyak sangat? kalau tanya SPR, jawapannya baguslah ramai yang mendaftar.


Kalau tanya penulis?. Inilah tanda besar bahawa DUN Perak akan dibubarkan selepas proses semakan dan bantahan. Tempoh bantahan hanya seminggu 20 hingga 26 Oktober.


Jika ada bantahan, akan ambil masa paling lama 3 bulan. Oleh itu, penulis jangka pilihanraya DUN Perak akan diadakan hujung Disember atau awal Januari.Tapi SPR boleh percepat proses bantahan ini. Jika begitu pilihanraya akan diadakan lebih awal lagi. Kenapa nak guna daftar pemilih suku ketiga ini? kerana Ubn dah daftar dan pindah pengundi ke semua DUN yang BN dan PR menang kecil.


Tak da pun, dalam senarai Pendaftar Ubn daftar ramai pemilih. Bukan pendaftar Ubn yang daftar dan pindah pengundi , tapi sapa lagi kalau bukan kompenen tak rasmi Ubn. Pertambahan mendadak pengundi di Perak ini, sama macam yang berlaku di Terengganu dan Kelantan semasa PRU 2004.


PR kena bantah ka? Kalau tak bantah melopong la jadinya. SPR akan senyum sebab pilihanraya DUN perak boleh cepat dijalankan. Tak bantah, bulan 11 dah boleh buat pilihanraya.


Seorang pemilih yang dibantah RM 10 boleh anggap lesap. PAS Kelantan terpaksa keluarkan ratusan ribu untuk bantah pengundi masa PRU 2004. Tu la sebabnya, boleh lagi perintah lebih 3 kerusi. Terengganu pula terlepas balik kepada Ubn kerana taktik kotor ini.


Bayangkan lebih 7000 didaftar di Larut yang mana DUN Kubu Gajah Ubn menang majoriti 66 sahaja dan DUN Selama Ubn menang majoriti 355 undi sahaja. Jika 7000 nak dibantah, kena keluarkan RM 70 000.Mana nak cari duit tu, PAS Larut dengan JPN PAS Perak kena cari. JPP PAS Pusat pun kena turun bantu JPN PAS Perak.


PAS kawasan2 di Perak tak buat kerja daftarkan pengundi ka? Ada kawasan buat, ada kawasan yang baru nak buat. Tapi Ubn tak payah susah-susah sebab , ada kompenen tak rasmi tolong buat.


PR sibuk kempen bubar DUN Perak. Ubn buat tak dengar, tapi sebenarnya mereka buat kerja sehingga yakin boleh menang baru akan bubar. Sebab tu, sidang DUN perlu dibuat tak kira la Ganesan sah atau tidak. Tak kira la nak jadi macam mana pun.


Kalau tak buat sidang, kena bubar awal sedangkan komponen tak rasmi belum selesai tugas. Jika dah yakin, baru bubar.


Bolehkah PR menang? Kalah, kalau penambahan undi ini dapat mengatasi peningkatan undi dari pengundi bukan Melayu.


Bukan Melayu akan terus sokong PR ? Orang Cina akan terus sokong dan meningkat dari PRU 12 . Orang India tak pasti, jika ambil kes Bagan Pinang berat la.


Apa pun, sekiranya berlaku pilihanraya DUN Perak. Jika Ubn menang maka kemenangan itu adalah hasil taktik kotor komponen tak rasmi. Jika PR menang, kemenangan itu datang dari semangat rakyat yang benci kepada rampasan kuasa Ubn.


Wasalam.

blog: Tulahan Blog (tulahan.blogspot.com)


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi