Rabu, 5 Ogos 2009

Suaram BUAT laporan polis terhadap KPN..


Sebuah badan hak asasi manusia, Suaram hari ini telah membuat laporan polis ke atas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan kerana ‘mencabuli hak kebebasan awam’, lapor malaysiakini.

Penyelaras Suaram Enalini Devi Elumalai mengetua delegasi 6 orang membuat laporan polis pada pukul about 11.30 pagi tadi di Balai Polis Dang Wangi Kuala Lumpur.

Di dalam kenyataannya kepada media, Enalini berkata laporan polis dibuat ekoran beberapa tindakan polis sewaktu Perhimpunan anti-ISA yang berlansung Sabtu lalu.

* Menggunakan kekerasan berlebihan terhadap peserta perhimpunan tanpa sebab
* Menunjukkan kurang pertimbangan kepada mereka yang bawah umur
* Melakukan penangkapan secara tidak sah tanpa memberitahu kesalahan kepada tahanan
* Menyebabkan ketidakselesaan dengan sekatan jalanraya dan penutupan Star LRT Line
* Menunjukan ‘hasrat yang tidak baik’ dengan menahan peserta tanpa sebab.

Pengarah Suaram S Arutchelvan yang turut hadir, menyatakan “kita tak haraplah KPN akan menyiasat dirinya sendiri, namun laporan ini merupakan langkah pertama untuk lain-lain siasatan terhadap salahlaku polis - siasatan oleh Suhakam atau lain-lain badan”.

Beliau juga mendakwa terdapat beberapa tahanan yang terdengar pegawai-pegawai polis yang bertelingkah sesama sendiri tentang siapa yang menahan, atau apa tuduhan yang hendak dikenakan dan seumpamanya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi