Jumaat, 19 Ogos 2011

MU PILIH Singapura sebagai kawasan strategik bisnes kelab tersebut..

pix_middle

BUKAN saja untuk mencari dana, rancangan kelab bola sepak Manchester United untuk mendapatkan RM2.9 billion (USD1 billion) pada pasaran saham Singapura adalah gabungan faktor kewangan dan sentimen penyokong global - dan satu petunjuk jelas pertumbuhan masa depan kelab itu.

Kelab Liga Perdana Inggeris itu dikeluarkan dari senarai bursa saham London pada 2005 apabila ia dibeli oleh keluarga Glazer, dan kini dibebani timbunan hutang yang membangkitkan kebencian di kalangan peminat terhadap keluarga dari Amerika itu.

Ia juga menyebabkan United berada dalam keadaan bahaya berikutan peraturan “Financial Fair Play” yang ditetapkan oleh badan bola sepak Eropah (UEFA).

Memandangkan keluarga Glazer bertegas tidak akan menjual United, pengapungan di pasaran saham Singapura nampak sebagai pilihan sempurna: ia akan membantu mengurangkan beban hutang; ia mensasarkan pertumbuhan ekonomi dan pelaburan yang kukuh di Asia dan yang paling penting, ia akan merapatkan hubungan United dengan rantau Asia untuk memperkukuhkan jenamanya.


“Dengan dua pertiga daripada peminat mereka berada di Asia malah dua pertiga penduduk dunia hidup di benua itu... Asia adalah lubuk peminat sukan,” kata pakar penaja sukan Singapura, Ben Heyhoe Flint kepada Reuters.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi