Jumaat, 12 Ogos 2011

Adakah anda Tahu Makna dan nombor penting bagi sesebuah tayar


Makna dan nombor penting bagi sesebuah tayar

Ramai orang yang kurang faham tentang tayar termasuk diri saya .Di sini saya ingin berkongsi maklumat tentang tayar ..menarik untuk dibaca..

Ikuti makna nombor penting bagi sesebuah tayar:

- Untuk mengetahui usianya sila periksa bahagian tepi tayar yangterdapat kod nombor minggu dan tahun. Contohnya kod 2206 bermaksud tayarberkenaan dihasilkan di kilang pada minggu ke 22 pada 2006.

Kebanyakan pengeluar mengesyorkan jangka hayatnya ialah selama lima tahun dan jika lebih bermakna sudah luput tarikh dan dinasihatkan tidakgunakan pada kenderaan.

Pengguna juga perlu memahami nombor berikut yang terdapat di bahagiansisi tayar contohnya - 175/70R13 82H.

Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar tayar itu dalammilimeter, iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. Biasanya, jika lebihbesar nilai angka ini lebih lebar tayar itu.

Nombor 70 ialah nisbah aspek (aspect ratio) tayar atau ketinggian tayarberbanding lebarnya. Maksudnya ketinggian tayar adalah 70 peratuskelebaran tayar itu. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 ke bawahdiklasifikasi sebagai tayar profil rendah.

Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan lebihbagus walaupun aspek keselesaan mungkin terjejas sedikit.
Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan ke semua tayar keretamenggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu.

Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebihbagus.Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkantayar dimuatkan. Jika ingin menukar kepada tayar diameter lebih besaranda perlu menukar rim kepada diameter yang sama.

Nombor 82 melambangkan indeks keupayaan mengangkut berat tayar itu.Untuk mengetahui berat maksimum berlambangkan nombor "82" kami perlumerujuk kepada carta "Indeks Keupayaan Mengangkut Berat Tayar" yangditetapkan di peringkat antarabangsa.

Sebagai contoh, nombor 82 bermakna tayar mampu memikul berat maksimum475kg. Berat maksimum merujuk kepada setiap tayar, kita perlumendarabkan empat kali untuk memperolehi kapasiti memikul beratkenderaan dengan empat tayar. (Contoh: 475 x 4 = 1,900kg)

Huruf H terakhir menyatakan kelajuan maksimum sesebuah tayar yangdireka.
Taraf kelajuan "H" dalam contoh, bermakna bahawa tayar ini bolehmencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j.

Di bawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambangoleh setiap huruf abjad.

- S - 180 km/j
-T - 190 km/j
-U - 200 km/j
- H - 210 km/j
- V - 240 km/j
- Z - melebihi had laju 240 km/j
- W - 270 km/j
- Y - 300 km/j

Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 ksj, hurufZR akan digunakan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi