Khamis, 4 Ogos 2011

Port kaki ponteng puasa Terhangat di Ipoh,,nasi wanggeehttp://4.bp.blogspot.com/_OGVGmazul8Y/TDnG4Oc4FjI/AAAAAAAACLQ/26rUM9nk__0/s1600/IMG_3423.JPG
sumber gambar:jelajah-xplorer.blogspot.com


Gambar ini diambil bukan dibulan puasa. Tapi ketahuilah sebagai orang ipoh umum sudah mengetahui bahawa inilah tempat untuk membeli juadah untuk ponteng Puasa. Kenapa aku cakap macam tu, kerana apakah pointnyer beli Nasi Ganja ni tengah-tengah hari kalau bukan untuk ponteng Puasa. Siapa sahaja yang lalu berdekatan kedai ini akan nampak ramai pelanggan melayu yang membeli Nasi Ganja pada bulan Ramadhan yang mulia ini...Situasi ini berlaku setiap kali menjelangnya bulan Ramadhan dan Modus-Operandinya sama setiap bulan Ramadhan yakni beg plastik berwarna hitam dan nasi yang sudah dibungkus siap-siap dan diambil ditepi kedai. Rasanya semua orang Ipoh dah tau hal inikan.....Susah sangat ker nak berpuasa budak sekolah rendah pun boleh Puasa...........(Rasanya kedai ini tak pernah diambil tindakan padahal dekat dengan Balai Polis)


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi