Khamis, 11 Ogos 2011

Impak BERSIH 2.0 ke atas luar bandar 'tak ketara'

Di sebalik liputan dan publisiti meluas sama ada di dalam negara mahupun di luar negara yang ditimbulkan oleh perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu, badan bancian tempatan, Merdeka Centreberpendapat impak dan kesannya ke atas rakyat adalah terlalu kecil.

NONE"Tidak ada peralihan ketara yang dikesan," kata pengarahnya Ibrahim Suffian (kanan) kepada Malaysiakinidalam wawancara eksklusif semalam.

Beliau menjelaskan banciannya menunjukkan tahap sokongan popular lebih kurang konsisten, sebelum dan selepas perhimpunan itu diadakan.

Katanya, sebarang pengurangan bagi sokongan kepada BN yang dikesan adalah tidak ketara dan lebih menjurus ke arah persepsi pemimpin tertentu.

"Saya fikir BN masih menguasai majoriti, khususnya di kalangan orang Melayu. Kira-kira 55 hingga 58 peratus."

Ditanya sama ada kehadiran ribuan peserta pada perhimpunan itu dengan jumlah golongan muda yang sebegitu ramai adalah ukuran sebenar sokongan untuk reformasi pilihan raya, Ibrahim berkata andaian itu hanya benar bagi suatu pecahan kecil penduduk.

Tak peduli

"Pada perhimpunan itu, ya, mungkin yang hadir adalah ribuan, tetapi apabila kita melakukan kaji selidik, kita mengambil kira jumlah penduduk lebih luas di seluruh negara," kata Ibrahim apabila ditanya mengenai kesan perhimpunan 9 Julai itu.

bersih rally july 9 crowd face-off with police 1Meskipun kerajaan mengisytiharkan BERSIH 2.0 sebagai pertubuhan haram dan bertindak keras dengan menghambat penyokongnya, usaha itu gagal menghalang ribuan rakyat untuk turun ke jalanan di Kuala Lumpur.

Namun bagi Ibrahim, jutaan lagi rakyat Malaysia di luar Lembah Klang yang tidak pernah mengetahui mengenai BERSIH 2.0 mahupun mengambil peduli tentangnya.

Alasan utama, katanya adalah kerana kekurangan akses kepada berita alternatif untuk kebanyakan rakyat Malaysia yang tinggal di luar bandar-bandar utama.

Bancian baru-baru ini cuba meninjau respon daripada golongan muda mengenai pendapat mereka mengenai BERSIH yang menjadi sebagai sebahagian daripada kaji selidik Merdeka Centre.

Menurut Ibrahim, antara jawapan yang banyak diterima ialah:"Saya tidak tahu. Saya dengar mereka mahu berhimpun dan saya tidak ambil peduli hal politik,”.

NONEWalaupun menolak kesan serta-merta perhimpunan BERSIH di luar Lembah Klang, Ibrahim berkata tidak mustahil jika percikannya akan terus merebak.

"Kesan sebenar BERSIh bukan pada hari ia dianjurkan, sama seperti pada tahun 2007. Begitu juga dengan perhimpunan Hindraf dan BERSIH yang pertama.

"Aktivis kini akan digerakkan. Dari segi psikologi mereka kini lebih terangsang dan akan melakukan lebih banyak perkara lain," katanya.

Menurut Ibrahim sejak BERSIH 2.0, lebih banyak masalah pilihan raya dan kepincangan kerajaan khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) didedahkan oleh media, NGO atau pihak-pihak lain setiap hari.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Surah Hud ayat 15-16

15]
Sesiapa yang keadaan usahanya semata-mata berkehendakkan kehidupan dunia dan perhiasannya (dengan tidak disaksikan sama oleh Al-Quran tentang sah batalnya), maka Kami akan sempurnakan hasil usaha mereka di dunia, dan mereka tidak dikurangkan sedikitpun padanya.
[16]
Merekalah orang-orang yang tidak ada baginya pada hari akhirat kelak selain daripada azab neraka, dan pada hari itu gugurlah apa yang mereka lakukan di dunia, dan batalah apa yang mereka telah kerjakan.


- Pemimpin Yang Menipu Rakyat


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim).

Arkib Blog

blogger sempoi